Το μόνο σωστό που είπε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το αυτονόητο: Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ συμφέρει στις τράπεζες, γι’ αυτό και δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε εκποίηση πρώτης κατοικίας που να εμπίπτει στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Συνεπώς, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναπομπή της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ και η πιθανή αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι εκ του περισσού. Διερωτόμαστε όμως όταν ο Γενικός Εισαγγελέας διατυπώνει την άποψη ότι ο νόμος όπως ψηφίστηκε είναι αντισυνταγματικός πως θα μπορέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει στην αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα σ’ αυτή την υπόθεση είναι να δοθεί ένα μικρό εργαλείο άμυνας στους δανειολήπτες έναντι της τραπεζικής αυθαιρεσίας η οποία έφτασε στα ύψη μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του νόμου τον περασμένο Ιούλιο.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας που προτείνει το ΔΗΚΟ αξίζει να συζητηθεί μόνο εάν δεν αλλάζει την βασική αυτή πρόνοια που περιλαμβάνει ο νόμος που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από εισήγηση των κομμάτων ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας και Αλληλεγγύης.

Πέραν αυτού ας αναλάβει και η κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και τράπεζες τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνικής κατακραυγής.