Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου σε σχέση με την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων και όχι μόνο.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Οι αρχικές του δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον λόγο που γεννούνται ομοφυλόφιλα άτομα ήταν ιδιαίτερα αποκρουστικές και, κατά την δική μας άποψη, αποτελούν έκφραση ρατσιστικού μίσους και εμπάθειας προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ γενικότερα. Οι δε χθεσινές του δηλώσεις περί άσχημης μυρωδιάς των ομόφυλων ατόμων είναι ακόμη χειρότερες, γιατί αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως το μόνο κίνητρο του Μητροπολίτη ως προς την έκφραση αυτών των θέσεων είναι οι προσωπικές του στρεβλές αντιλήψεις και μίσος. Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να θέσει το θέμα για συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο για να ξεκαθαρίσει επιτέλους η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου για το θέμα και να μας πει ξεκάθαρα αν οι απόψεις που εξέφρασε ο Μόρφου είναι αποκλειστικά δικές του ή τις ενστερνίζεται και η ίδια η Ιερά Σύνοδος.

Παράλληλα, θεωρούμε καθήκον του Γενικού Εισαγγελέα να εξετάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου και να καταλήξει σε πόρισμα εάν παραβιάζουν τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 και να προχωρήσει -αν υπάρχει νομική βάση- να προσάψει κατηγορίες. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου δεν εξαιρούνται των νομοθεσιών και οφείλουν να είναι διπλά προσεχτικοί στον τρόπο που εκφράζονται εφόσον επηρεάζουν άμεσα μεγάλο μέρος του ποιμνίου τους.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρεί πως ως κοινωνία έχουμε ήδη δείξει πως τέτοιες απόψεις δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου δεν θα νιώθει άνετα το οποιοδήποτε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να εκφράζει τέτοιες απόψεις, να παρακινεί τον κόσμο σε εκφράσεις μίσους και να παραβιάζει τον νόμο χωρίς να φοβάται για τις συνέπειες.

Το δε γεγονός πως έχουμε ήδη γίνει ρεζίλι διεθνώς λόγω των δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, όπως και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται και τον αντίκτυπο που έχει αυτό σε όλους τους Κύπριους και το νησί μας γενικότερα.

Θεωρούμε καθήκον των αρμόδιων θεσμών να φροντίσουν να θέσουν τέρμα σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, εφαρμόζοντας το γράμμα και πνεύμα του σχετικού νομικού πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές τέτοιες εκφάνσεις ρατσισμού και μίσους.