Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, που το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζονται, με αποκορύφωμα την παρεμπόδιση της ερευνητικής διαδικασίας από την ΕΝΙ, φαίνεται πως δεν είναι απλά κλιμάκωση της συνήθους τουρκικής πρακτικής. Στην πραγματικότητα φαίνεται πως οι Τούρκοι επενδύουν στην πακετοποίηση Κυπριακού και ενεργειακών, στοχεύοντας βεβαίως στην συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Με θλίψη διαπιστώνουμε πως έναντι αυτής της τακτικής η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκπέμπουν σήματα φοβικότητας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, πως μόλις λίγες μέρες μετά Συμβούλιο Αρχηγών και τις συγκεκριμένες αποφάσεις που έλαβε αναφορικά με τη Σύνοδο της Βάρνας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να αναδιπλωθούν, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ανεμπόδιστη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο της Βάρνας. Σαν να μην έφτανε μάλιστα αυτό, αμέτοχοι παρακολουθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να ενισχύσει εκ νέου οικονομικά την Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καθιστούμε σαφές πως η παθητική στάση που φαίνεται να υιοθετεί το Προεδρικό, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Η πολιτική ηγεσία του κράτους που υφίσταται τις τουρκικές παρανομίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιορίζεται στον ρόλο του θεατή των εξελίξεων.