Επτά χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκοσίμα, η Ιαπωνία, μια χώρα γνωστή για το ψηλό τεχνολογικό της επίπεδο, παλεύει με τις συνέπειές του. Ήταν 11 Μαρτίου 2011 όταν ο σεισμός και το τσουνάμι που το ακολούθησε, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα μια ασύλληπτης έκτασης πυρηνική καταστροφή. Υπολογίζεται πως θα χρειαστεί προσπάθεια γενεών προκειμένου να επιτευχθεί -εφόσον αυτό συμβεί- η εκκαθάριση της περιοχής από τα πυρηνικά απόβλητα.
Η καταστροφή αυτή είναι διαρκώς παρούσα για να επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχουν ανάλογα σχέδια ανάπτυξης πυρηνικών μονάδων, όπως αυτό που η Τουρκία σχεδιάζει για την περιοχή του Άκκουγιου, απέναντι από τα κυπριακά παράλια.
Ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης, μέλος της Κυπριακής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας ανέφερε σχετικά:
“Για εμάς η οριστική διακοπή των σχεδίων για το πυρηνικό εργοστάσιο του Άκκουγιου, είναι πρώτη προτεραιότητα. Για τον λόγο άλλωστε αυτό, χιλιάδες ανθρώπων από ολόκληρη την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου έχουμε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η λειτουργία πυρηνικών μονάδων στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως το Ακκουγιού, απέναντι από την κατεχόμενη Κερύνεια, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Πριν απ’ όλα, ο δικός μας αγώνας αφορά τη διασφάλιση της ίδιας της ζωής, την προστασία των ανθρώπων και της φύσης. Είναι οξύμωρο την εποχή της αποπυρηνικοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, η τουρκική κυβέρνηση να προωθεί τη δημιουργία πυρηνικών μονάδων και η διεθνής κοινότητα, ιδίως η Ε.Ε. να μην φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει.”