Την ώρα που η Κύπρος στοχοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τρία κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την τακτική παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων», η Κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται να επεκτείνει τους τομείς στους οποίους μπορούν να επενδύουν οι ξένοι επενδυτές, αγνοώντας παντελώς την Ευρωπαϊκή προειδοποίηση περί λήψης των απαραίτητων μέτρων αν χρειαστεί. Οι κυβερνώντες, αναφέρει η πληροφόρηση, προχωρώντας ένα βήμα ακόμα παραπέρα για να υποστηρίξουν την τακτική αυτή των «χρυσών διαβατηρίων», κάνουν λόγο για προώθηση νέων ρυθμίσεων και αυτό σε συνεννόηση μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός ωρών από το Κολέγιο Επιτρόπων, αναφέρει ότι η Κύπρος απαιτεί ελάχιστη επένδυση δύο εκατομμυρίων και αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας στη νήσο για απόδοση υπηκοότητας, όμως αυτό συνεπάγεται απόδοση ουσιαστικά ευρωπαϊκής ιθαγένειας, χωρίς ουσιαστικά να έχουν μετεγκατασταθεί στο συγκεκριμένο κράτος – μέλος.

Νοείται ότι καμία επίσημη τοποθέτηση από Κυβερνητικής πλευράς δεν υπήρξε μέχρι τώρα, ενώ για να κερδηθεί χρόνος αφέθηκε διαρρεύσει ότι η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ομαλό. Δεν νοείται να εκδίδεται αφενός μια έκθεση καταπέλτης, αφετέρου να διαρρέουν πληροφορίες για συνεννόηση της Κυβέρνησης με την ΕΕ, αλλά τα επίσημα χείλη να μένουν κλειστά.

Το θέμα της κατά χάριν απόδοσης υπηκοότητας, εκτός από τα υπόλοιπα τρωτά του σημεία, θέτει επί τάπητος και το θέμα διαφάνειας. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα της απόδοσης «χρυσών διαβατηρίων» και τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος, όμως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει άπλετο φως στο θέμα.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν πάνω από το δημόσιο συμφέρων τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα ημετέρων, όταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έθεσε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στις 20 Απριλίου 2018 πρόταση νόμου που απαιτούσε δημοσιοποίηση των ατόμων στα οποία αποδίδεται κατά χάριν υπηκοότητα μέσω των «επενδυτικών σχεδίων».

Μια νέα πρόταση νόμου των Οικολόγων βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας της μεθεπόμενης Παρασκευής, που αφορά αυτή την φορά την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα εγκρίνονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεχώς αναβάλλεται η ψήφιση της, η κυβέρνηση αρνείται τη διαφάνεια και τον έλεγχο από την Βουλή, ενώ η κοινή γνώμη ζητά εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας στην παροχή υπηκοότητας στους αλλοδαπούς επενδυτές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε τα εξής: «Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει διαφάνεια στο πάρε – δώσε της Κυβέρνησης, το οποίο επεκτείνεται ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει έκθεση καταπέλτη. Η πολιτική απόδοσης κατά χάριν υπηκοοτήτων χρήζει εισαγωγής ασφαλιστικών δικλίδων μέσω κανονισμών, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος αλλά και περιορισμός στην ασύδοτη σήμερα παροχή υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές. Καλούμε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου μας την μεθεπόμενη Παρασκευή και να τερματίσουν την υφιστάμενη αδιαφανή διαδικασία απόδοσης κατά χάριν της Κυπριακής Υπηκοότητας σε επενδυτές από τρίτες χώρες».