Καυχώνται οι Κυβερνώντες για το 15ετες ομόλογο που πούλησαν σε χρόνο ρεκόρ με διπλάσιο επιτόκιο από ότι το σύνηθες, κληρονομώντας την αποπληρωμή του στις επόμενες γενιές. 

Η Κυπριακή οικονομία, στην οποία σύμφωνα με την Κυβέρνηση οι αριθμοί ευημερούν, εξέδωσε ένα ομόλογο το οποίο:

  • Το επιτόκιο του είναι 2,75% και συγκριτικά με άλλες χώρες υπερβαίνει το διπλάσιο.
  • Η αποπληρωμή του θα γίνει σε 15 χρόνια, 

Εύλογα διερωτάται η κοινή γνώμη πώς να μην θεωρηθεί ελκυστικό ένα τέτοιο επιτόκιο σε ένα ομόλογο. Η πράξη αυτή προσομοιάζει, ομολογουμένως, με την κίνηση της πρώην Λαϊκής με τα αξιόγραφα προκειμένου να ανακτήσει ρευστότητα. Οι αδικημένοι των αξιογράφων παραμένουν διαμαρτυρόμενοι και η πρόθεση της Κυβέρνησης για να αποζημιωθούν φαντάζει ανύπαρκτη.

Προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι η περίοδος των 15 χρόνων υποθηκεύει τις επόμενες γενιές για την αποπληρωμή του. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν τότε και χωρίς να εκπονηθεί η όποια μελέτη για ανάπτυξη και παραγωγή, θα κληθούν οι νεότερες γενεές να πληρώσουν τις  πράξεις  της σημερινής Κυβέρνησης.

Δυσμενέστερη θα είναι η κατάσταση στην οικονομία αν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η έκδοση του 15ετους ομολόγου έγινε για να αποπληρωθούν προηγούμενα χρέη ή για κάλυψη αναδρομικών μισθών δημοσίων υπαλλήλων (λόγω των πρόσφατων αποφάσεων δικαστηρίου) ενόψει και των Ευρωεκλογών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υιοθετούμε σε καμιά περίπτωση την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι το εν λόγω ομόλογο “προσδίδει ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και της διασφάλισης της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής για την χώρα μας”. Εκείνο που βλέπουμε είναι ένα ντόμινο κινήσεων από πλευράς της Κυβέρνησης και κάθε κίνηση αποσκοπεί στην πρόσκαιρη εισροή ρευστού στην οικονομία. Είναι μια πολιτική που δεν έχει προοπτική και σχεδιασμό, ενώ αφήνει εκτεθειμένες τις επόμενες γενιές.