Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών κ. Πετρίδη μας έχουν απογοητεύσει. 

Πρώτον γιατί ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο στο θέμα των ενοικίων. Ουσιαστικά έριξε στο κάλαθο των αχρήστων προτάσεις από ΟΕΒ, ΠΟΒΕΚ, ΣΥΜΕΑ κλπ. και υιοθέτησε τη θέση του ΚΕΒΕ για «do nothing scenario» και αυτορύθμιση της αγοράς.  Εμείς καταθέσαμε σειρά από εναλλακτικές προτάσεις με ελάχιστο ως μηδαμινό δημοσιονομικό κόστος.  Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση της και – σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς – να εφαρμόσει μια δίκαιη λύση για το καυτό θέμα των ενοικίων. 

Επίσης απογοητευτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για νέα τραπεζικά δάνεια. Συνεχίζει να αποκλείει την απευθείας χρηματοδότηση των πληγέντων επιχειρήσεων, ενώ υπερασπίζεται τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα. 

Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν την αγανάκτηση όλων αυτών που είδαν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται με τη κρίση του κορωνοϊού.

Ο δικός μας υπολογισμός είναι ότι μπορούν να εξοικονομηθούν €300 – €500 εκ. από τα κρατικά έξοδα του 2020 τα οποία να διατεθούν μέσω ενός πράσινου ταμείου σε μικρές επιχειρήσεις για την περιβαλλοντική και τεχνολογική τους αναβάθμιση, μέσω απευθείας χρηματοδότησης ή κρατικής δανειοδότησης.

Αυτό όμως που φαίνεται να επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις τράπεζες να περάσουν και πάλι υπό τον ζυγό των δανείων, εκατοντάδες επιχειρήσεις και αυτεργοδοτούμενους.