Με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Πολίτης” ο κ. Άιντε επιχειρεί να πείσει και όσους δεν το κατάλαβαν από τις χθεσινές του δηλώσεις, πως έχει σχεδόν επίσημα μετατραπεί σε απολογητή των τουρκικών θέσεων. Καλυπτόμενος πίσω από την “εμπιστευτικότητα της διαδικασίας” αποφεύγει να αναφερθεί σε όσα έγιναν στο τελευταίο κρίσιμο δείπνο, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι η θέση Τσαβούσογλου περί εγγυήσεων έχει παραποιηθεί και πως δεν υπήρξε τοποθέτησή του, που να απορρίπτει την κατάργησή τους. 

Για εμάς η στάση του κ. Άιντε δεν αποτελεί έκπληξη. Έχουμε επισημάνει πολλάκις πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πλαισίου ειλικρινούς διαλόγου στο Κυπριακό, είναι να αποσυρθεί το συντομότερο και τη θέση του να πάρει ένας αξιόπιστος αντικαταστάτης. 

Επιτέλους όμως, περιμένουμε από την κυβέρνηση να θέσει και επίσημα το ζήτημα. Δεν είναι δυνατό την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ, απειλεί καθημερινά την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, να αποδεχόμαστε ως θεσμικό συντονιστή των συζητήσεων ένα πρόσωπο που όλα αυτά τα δικαιολογεί -ή για τα οποία δε βρίσκει να πει μια λέξη- όπως ο κ. Άιντε.