«Το 2010 συμπληρώθηκε και δημοσιεύτηκε το ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχέδιο Λευκωσίας με στόχο τις «αειφόρες μεταφορές υψηλής ποιότητας» όπως αναφερόταν τότε, με παρόμοια σχέδια να ετοιμάζονται και για άλλες πόλεις.

Διαπιστώνεται όμως ότι μετά από επτά χρόνια η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει πετύχει την ανάπτυξη αειφόρου δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών με τις εξαιρετικά υψηλές ποιοτικές υπηρεσίες που αναφέρονταν στο σχέδιο. 

Ένας από τους στόχους που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, στο στάδιο ανάπτυξης του ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας (Χωροταξικό Σχέδιο Λευκωσίας) ήταν, μεταξύ άλλων η αύξηση του μεριδίου διακινήσεων με τις δημόσιες μεταφορές στο 10 %.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του  Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών του κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για τις εταιρίες των λεωφορείων το ποσοστό των διακινήσεων  που γίνονται με τα λεωφορεία παραμένει μονοψήφιο και ένα  από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσοστό των μετακινήσεων  με λεωφορεία έχει μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αφού η αυτοκίνηση θεωρείται ως ένας από τους κύριους ρυπαντές στο αστικό περιβάλλον.  

Είναι επίσης γνωστό  ότι  η ρύπανση από τις συγκοινωνίες  ευθύνεται για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε ακόμα ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό στόχο. Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηςη, καλύτερη κυβέρνηση  στη χώρα μας.