Μετά από την ενημέρωση που είχαμε από πολίτη και την επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε σε χώρο πρασίνου, στην οδό Χαραλάμπου Κυρίλλου, διαπιστώσαμε, για ακόμα μια φορά, την λανθασμένη αντίληψη και τις κακές πρακτικές που ακολουθεί ο Δήμος Πάφου σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου.

Όπως ενημερωθήκαμε, το Τμήμα Δασών έδωσε τη συγκατάθεσή του για το κλάδεμα ενός κυπαρισσιού, το οποίο εμπόδιζε τη λειτουργία θερμοσίφωνα οικίας. Παρ’ όλα αυτά το συνεργείο του Δήμου Πάφου προχώρησε στην καρατόμηση και όχι στο κλάδεμα, συνολικά 8 κυπαρισσιών, αντί ενός για το οποίο είχε εξασφαλίσει άδεια από το Τμήμα Δασών.

Δυστυχώς, αντίστοιχες παράνομες και αυθαίρετες πρακτικές, στη διαχείριση πρασίνου, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν από το Δήμο Πάφου. Πρακτικές που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εποχής μας. Με την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, λόγω της κλιματικής κρίσης, με τη μεγάλη ανάγκη πρασίνου στα αστικά κέντρα και με την αξιοποίηση των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα δέντρα στις πόλεις.

Δεδομένου ότι, η συγκομιδή της ξυλείας που προέκυψε τελικά, ήταν τρία αυτοκίνητα, μας ανησυχεί έντονα το ενδεχόμενο οι πρακτικές αυτές να οφείλονται στην προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης που προκύπτει από την αποκοπή δέντρων. Ο Περιφερειακός Λειτουργός Πάφου, του Τμήματος Δασών, δεσμεύτηκε όπως διερευνήσει το περιστατικό προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Επαρχιακή επιτροπή Πάφου