Η τολμηρή μαρτυρία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου που έσπασε τη σιωπή της, έδωσε δύναμη και θάρρος σε άλλες γυναίκες έτσι ώστε να καταγγείλουν τις δικές τους μαρτυρίες.

Η αθλήτρια – Ολυμπιονίκης της Κύπρου στη σκοποβολή Άντρη Ελευθερίου, κατήγγειλε ότι η ίδια βίωσε σεξουαλική κακοποίηση σε δύο περιπτώσεις από πρώην αθλητικούς παράγοντες, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να ήταν παράγοντας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέση μας είναι, ότι πρέπει πάραυτα να διερευνηθούν όλα τα περιστατικά στο χώρο του αθλητισμού. Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι απαράδεκτο να μην είναι υποχρεωτική η κατάθεση πιστοποιητικού μη συμπερίληψης στο μητρώο για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών και παιδικής πορνογραφίας όσοι/ες αναλαμβάνουν το ρόλο προπονητή/τριας.

Συνήθως ο πρωταθλητισμός ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία, καθιστώντας τα πιθανά θύματα σε πολύ ευάλωτη θέση. Οι ώρες που αφιερώνονται για εξάσκηση είναι πάρα πολλές και συνήθως γίνονται χωρίς την παρουσία του/της κηδεμόνα. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον Κυπριακό αθλητισμό.

Είναι πολύ σημαντικό τα θύματα να μην ντρέπονται ούτε να φοβούνται για αυτό που τους έχει συμβεί. Αυτοί που έπρεπε να ντρέπονται είναι εκείνοι που τους έκαναν να νιώσουν τον φόβο και τον τρόμο.

Εμείς αναμένουμε ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, ότι με αφορμή την δική της μαρτυρία, θα ξεκινήσει ένας έλεγχος σε όλους τους χώρους αθλητισμού, ανοίγοντας ένα κοινωνικό διάλογο με τους ίδιους τους αθλητές και τις αθλήτριες για τρόπους προστασίας τους.