Συμπληρώνονται πενήντα επτά χρόνια από τον Αύγουστο του 1964, οπότε και ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν την περιοχή με τις παράνομες βόμβες ναπάλμ να πέφτουν βροχή.

Περισσότεροι από 50 Ελληνοκύπριοι, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν και αρκετοί άμαχοι, βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες. Ακόμα αναζητούνται τα οστά των νεκρών τραυματιοφορέων που σκοτώθηκαν από βόμβα ναπάλμ όταν έπληξαν τα τουρκικά αεροπλάνα το νοσοκομείο Παχυάμμου. Στις 10 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι Ελληνοκύπριοι, κάτοικοι των χωριών της Τηλλυρίας ζουν υπό καθεστώς ομηρίας – ως ελεύθεροι πολιορκημένοι – αφού οι οικισμοί τους περιβάλλονται από φυσικά εμπόδια (η θάλασσα και τα ψηλά βουνά του δάσους Πάφου) και από τον Αττίλα από το θύλακα Κοκκίνων και τις κατεχόμενες περιοχές.

Το 2010 επιτεύχθηκε το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, με αντάλλαγμα τον ελεύθερο ανεφοδιασμό των κατοχικών στρατευμάτων στα Κόκκινα μέσω οδικής σύνδεσης δια μέσου των ελεύθερων περιοχών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον θύλακα και την σιωπηλή απαγκίστρωση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Επρόκειτο για μια συμφωνία φιάσκο διότι, αντί να οδηγεί στη διάλυση του θύλακα των Κόκκινων, ουσιαστικά έχει νομιμοποιήσει την παρουσία του.

Στις 8 Αυγούστου κάθε χρόνου, Τουρκοκύπριοι εθνικιστές, Τούρκοι έποικοι και λιγοστοί κάτοικοι του χωριού μεταφέρονται με τη συνοδεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στα Κόκκινα για να τιμηθεί η πρώτη αιματηρή επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο και ο αγώνας της τρομοκρατικής οργάνωσης των Τουρκοκυπρίων εθνικιστών ΤΜΤ για διχοτόμηση. Το εθνικιστικό αυτό προσκύνημα – που κακώς η κυπριακή Κυβέρνηση για χρόνια το επιτρέπει και το διευκολύνει – γίνεται τάχα με αντάλλαγμα το προσκύνημα πιστών στον Ιερό Ναό του Αγ. Μάμα στην Μόρφου.

Διερωτόμαστε πότε επιτέλους θα ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι για την ακριτική περιοχή Τηλλυρίας. Πότε θα τεθεί στο τραπέζι επιτακτικά το άνοιγμα του οδοφράγματος των Κοκκίνων;

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζουμε το αίτημα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας – Λεύκας – Πόλης Χρυσοχούς για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων – ακόμα και υπό καθεστώς απλής διέλευσης που συζητείται τα τελευταία χρονιά και καταδικάζει την τουρκική αδιαλλαξία στο θέμα αυτό.