Είναι με λύπη μας που διαπιστώνουμε πως για ακόμη μια φορά η Λεμεσός έχει πλημμυρίσει λόγω έντονων βροχοπτώσεων, καταστρέφοντας περιουσίες και ταλαιπωρώντας εκατοντάδες συμπολίτες μας. Τα δε κατασκευαστικά λάθη στην περιοχή της επίχωσης Λεμεσού για πολλοστή φορά δεν επέτρεπαν στο νερό να διοχετευτεί τουλάχιστο στην θάλασσα, πλημμυρίζοντας τους χώρους στάθμευσης και τα παρακείμενα ακίνητα.    

Οι πρόσφατες πλημμύρες μας υπενθυμίζουν την άμεση ανάγκη για εφαρμογή αντιπλημμυρικών έργων τόσο στη Λεμεσό όσο και Παγκύπρια ούτως ώστε οι εικόνες που είδαμε στη Λεμεσό να μην επαναληφθούν. Ο Έντμοντ Χαουίλα, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής δήλωσε τα εξής: «Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει μεν ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά είναι η διαχρονική καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος που ευθύνεται κυρίως για τις πλημμύρες αυτές. Όταν κτίζονται τα αργάκια, όταν σφραγίζεται η γη με κτίρια, μπετόν και άσφαλτο, όταν τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου έχουν ελάχιστο φυσικό χώμα για να μπορούν να απορροφούν την βροχή, οι ποσότητες νερού που διοχετεύονται προς την κατωφέρεια υπερδιπλασιάζεται. Χρειάζονται τώρα έργα εκατομμυρίων για να διαπλατύνουν αγωγοί και να διευρυνθεί το δίκτυο ομβρίων υδάτων. Ενώ με συνετή προληπτική πολιτική και ραγδαία αύξηση του πρασίνου, με πολύ πιο χαμηλό κόστος, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αυτές οι πλημμύρες και θα είχαμε βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο νησί μας.».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάνουμε έκκληση οι τοπικές αρχές να καθαρίσουν τους οχετούς ομβρίων υδάτων αλλά κάνουμε κυρίως έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα που θεωρούνται επιτακτικά για να αποτραπούν περαιτέρω πλημμύρες, φροντίζοντας να προϋπολογίσουν τα αναγκαία κονδύλια για τα αναγκαία κατασκευαστικά έργα.