Στα σπίτια πολλών οικογενειών στην Κύπρο, πέραν από τις οικονομικές δυσκολίες και τα θέματα επιβίωσης, υπάρχουν επίσης και προβλήματα άλλης φύσεως που όμως είναι εξίσου σοβαρά και τα οποία το κράτος δεν είναι σε θέση να εξετάσει και να τα παρακολουθήσει επαρκώς. Το διαχρονικό αίτημα, το οποίο έχει μεταφερθεί με ποικίλους τρόπους στους αρμόδιους, αφορά στην ανάγκη των λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας να πραγματοποιούν επισκέψεις σε οικογένειες και να καταγράφουν τα προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν. Στην Κύπρο οι λειτουργοί αυτοί είχαν μετατραπεί σε εκδότες επιταγών, λογιστές, υπολογιστές επιδομάτων και βεβαίως δεν τους έμενε χρόνος να ασχοληθούν συστηματικά και αποτελεσματικά με άλλα, εξίσου σημαντικά προβλήματα.

Με την ίδρυση της υπηρεσίας επιδομάτων πριν λίγα χρονιά περιμέναμε ότι επιτέλους το Τμήμα Ευημερίας θα επέστρεφε δυναμικά στον κοινωνικό, προληπτικό και παρεμβατικό του ρόλο.

Στις 20 Οκτωβρίου, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε με θέμα την ευρωπαϊκή ημέρα δράσης κατά της φτώχειας και στην οποία ήταν καλεσμένη και απεύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου, επαναφέραμε τόσο στην ίδια την Υπουργό, όσο και δημόσια, την αναγκαιότητα απεγκλωβισμού των λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας απο τα άλλα καθήκοντα. Παρ’ όλο που εξαγγέλθηκε η πρόθεση και έγινε μια προσπάθεια, δυστυχώς η διαπίστωση μας είναι πως οι αδυναμίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Η υπουργός έχει εξαγγείλει Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και για διορισμό κοινωνικών λειτουργών της γειτονιάς. Αλλά δεν δεσμεύεται πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο και πότε θα εργοδοτηθούν οι πρώτοι κοινωνικοί λειτουργοί της γειτονιάς.

Την ίδια ώρα που η κατάσταση στο Γραφείο Ευημερίας περιγράφεται ως αδύναμη, αδυναμίες φέρεται να έχει και το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο. Η νομοθεσία που αφορά τους ανήλικους παραβάτες στην Κύπρο δεν υπάρχει και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ούτε δικαστήριο ανηλίκων, ούτε και τρόπος σωφρονισμού τους, με αποτέλεσμα να έχουμε παραδείγματα κράτησης ανήλικων παραβατών στο ψυχιατρείο.