Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του και τις εξηγήσεις που προσπαθούν να δώσουν οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, δεν κατάφερε να ενημερωθεί τον κυπριακό λαό για την πρόταση του περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Επιπρόσθετα με απροσδιόριστες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προκληθεί και αντίδραση στα κατεχόμενα. Δόθηκε η ευκαιρία στους πολιτικούς ηγέτες των Τουρκοκυπρίων να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν είναι έτοιμος να δεχθεί την πολιτική ισότητα και να μοιραστεί μαζί τους την εξουσία. Η τροφή για σκέψη είναι για τους Τουρκοκύπριους ξαναζεσταμένο φαΐ.

Μπορεί η προσπάθεια ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσδίδει επικοινωνιακά μια τάση κινητικότητας στο κυπριακό, η οποία να ενισχύει τις ενέργειες  του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, ωστόσο επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα φρέσκο ή έστω ελπιδοφόρο.

Αντί να βρίσκονται οι Τούρκοι κατηγορούμενοι γιατί δεν προσέρχονται στο διάλογο για τη λύση του κυπριακού, κατηγορείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να στερήσει από τους Τουρκοκύπριους τα τάχα δικαιώματα τους που προκύπτουν από προηγούμενες συγκλίσεις.

Επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να συγκινηθούν από την “προσφορά” του προέδρου Αναστασιάδη . Συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα μικρά βέτο της μιας θετικής ψήφου σε όλα τα θέματα και δεν μετακινούνται στα θέματα ασφάλειας.

Επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυπριακή ηγεσία τα τελευταία σαράντα χρόνια οδηγεί σε αδιέξοδο. Με τις συνεχείς υποχωρήσεις δεν θα φτάσουμε ποτέ  σε βιώσιμη λύση.