Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Ο κ. Άιντε παραδέχτηκε αυτό το οποίο λέγαμε εδώ και καιρό. Ότι η διάσκεψη της Γενεύης ήταν πενταμερής, με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή. Δεν συμμετείχε η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό είναι η επίσημη θέση του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ανέφερε ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε τη συνέχιση των συνομιλιών σε επίπεδο πενταμερούς διάσκεψης και καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει επιτακτικά την ενεργό συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Άλλωστε και τα ίδια τα μέλη με – τις κατά καιρούς – δηλώσεις τους επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες, ώστε να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Ένα πρώτο δείγμα παρέμβασης και απάντησης, στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ήταν η παρουσία Γιούνγκερ στη Γενεύη.

Σε ότι αφορά τις νέες δηλώσεις Κοτζιά, υπογραμμίζουμε ότι, το διάστημα πλήρους αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων δεν μπορεί να είναι μακρύ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή της λύσης.

Η αποχώρηση πρέπει να είναι σταδιακή, βασισμένη σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνδεδεμένο με τα στάδια της εφαρμογής και να ελέγχεται από διεθνή οργανισμό. Εάν η αποχώρηση δεν πραγματοποιηθεί- για τον οποιοδήποτε λόγο – δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή της λύσης.

Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη μείωση της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς, με ταυτόχρονη όμως δημιουργία νέων δυνάμεων άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι, ο ρόλος των τουρκικών δυνάμεων μέχρι να αποχωρήσουν, δεν θα είναι επεμβατικός και φυσικά δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και ρόλο στην Κύπρο.

Η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι αυτά τα στρατεύματα, μέχρι την αποχώρηση τους, να τεθούν υπό τη διοίκηση της διεθνούς αστυνομικής δύναμης.

Αξίζει να σημειωθεί, προς διάψευση της προπαγάνδας περί ελλείψεως προτάσεων, ότι οι προτάσεις μας αυτές έχουν κατατεθεί γραπτώς και επισήμως τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο, όσο και στον ίδιο τον κ. Κοτζιά.