Φίλες και φίλοι,

Θεώρησα σωστό να επικοινωνήσω μαζί σας γραπτώς στέλλοντας σας  το πρώτο μου ενημερωτικό  σημείωμα το οποίο αφορά τα πεπραγμένα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για την περίοδο 15 Μαρτίου – 15 Ιουνίου 2013.

Τι επιτύχαμε  με διαμεσολαβητική πρωτοβουλία  και τι έχουμε τροχοδρομήσει  σε σχέση με το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

 

Χρονίζοντα προβλήματα που επιλύθηκαν

 

 1. Επίλυση του προβλήματος που      εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και τη      δημόσια υγεία από τη συσσώρευση τεραστίου όγκου ελαστικών στη Βιομηχανική      περιοχή Ιδαλίου. Ο σωρός έχει μετακινηθεί.
 2. Επίλυση  μετά από έξη χρόνια συζήτησης του      προβλήματος της διαχείρισης των οδοντιατρικών αποβλήτων
 3. Επίτευξη συμφωνίας για      μετακίνηση εργοστασίου παραγωγής χλωρίνης από την κοινότητα Πέρα Χωρίου      Νήσου
 4. Ορθολογιστική      διαχείριση 22000 προϊόντων – μαϊμού που κατασχέθηκαν και  βρίσκονταν σε αποθήκες του Υπουργείο      Εμπορίου  επί  δεκαετία

Προγράμματα τα οποία τρέχουν

 1. Δημιουργία 100      λαχανόκηπων σε σχολεία – δήλωση συμμετοχής μέχρι στιγμής από περίπου 50      σχολεία. (Συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας)
 2. Δημιουργία      αστικών λαχανόκηπων σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές
 3. Εκστρατεία      ενημέρωσης για πράσινη κατανάλωση, εξοικονόμηση και κομποστοποίηση σε      συνεργασία με οργανωμένους φορείς και τοπικές αρχές.
 4. Εξοικονόμηση      ενέργειας στα δημόσια κτίρια (Συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και το      Προεδρικό)
 5. Δημιουργία      Πράσινων Στρατοπέδων (συνεργασία με Υπουργείο Άμυνας)

Επιπλέον :

 1.  Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση      και αναβάθμιση του γραφείου με την απόσπαση προσωπικού και τη μετακόμιση      σε νέα λειτουργικά γραφεία.
 2. Έχει δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών που  στηρίζει τη δράση της Επιτρόπου
 3. Έχει  δημιουργηθεί Προσωρινό Συμβούλιο      Περιβάλλοντος από εννέα καταξιωμένους επιστήμονες σε θέματα περιβάλλοντος      και πράσινης ανάπτυξης το οποίο θα λειτουργεί εθελοντικά μέχρι τη ψήφιση      το νόμου και διορισμό Συμβουλίου Περιβάλλοντος από τον Πρόεδρο της      Δημοκρατίας  και το Υπουργικό      Συμβούλιο.,
 4. Έχει  δημιουργηθεί ad hoc      επιτροπή μετά από εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για συντονισμό      δράσεων και ενεργειών για προστασία των προτεινόμενων περιοχών Φύση 2000      στα κατεχόμενα. Την Επιτροπή συντονίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.
 5. Έχει      τεθεί σε λειτουργία η επίσημη – κρατική       ιστοσελίδα του Γραφείου μας

www.ec.gov.cy από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ανακοινώσεις τύπου αλλά και τη γενικότερη δράση μας

 1. Μπορείτε      επίσης να ενημερώνεστε μέσω facebook  όπου υπάρχει σελίδα

Ιωάννα Παναγιώτου – Επίτροπος Περιβάλλοντος ή μέσω twitter.

Δηλώνω πάντα στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση

Ιωάννα Παναγιώτου

Επίτροπος Περιβάλλοντος