Η χθεσινή συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τον πλήρη συντονισμό Άγκυρας και κατεχομένων στην επιδιωκόμενη από την Τουρκία λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει στο μήνυμά του μετά τη συνάντηση ότι στην Τζέιν Χολ Λουτ επισημάνθηκε πως κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και ότι είναι όρος η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Προφανώς η τουρκική ηγεσία θεωρεί ως δεδομένη την εκ περιτροπής προεδρίας την οποία δυστυχώς αποδέχτηκε – έστω και υπό όρους – ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα.

Επί της ουσίας η Άγκυρα εμμένει εμφανώς στην προκλητική πολιτική της, θέλοντας να επιτύχει τον καθορισμό της τύχης των Κυπρίων μέσω της «πολιτικής ισότητας», η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί αριθμητικά – και το γνωρίζει αυτό η Άγκυρα – άρα αυτό που επιδιώκει είναι οι Τουρκοκύπριοι να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο).

Όμως το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα, καλό είναι, να θυμηθούμε ότι δεν προέκυψε λόγω διαφωνίας στην εκ περιτροπής προεδρία και στην αποτελεσματική συμμετοχή. Το αδιέξοδο προέκυψε λόγω της στάσης της Τουρκίας στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να επικεντρώσουν τη συζήτηση σε ένα θέμα για το οποίο ελπίζουν ότι μπορούν να έχουν και διεθνή υποστήριξη. Ας προσέξει λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην πέσει στην παγίδα.