Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και συνυπογραφή του Τμήματος Δασών, κόπηκαν σήμερα τα ξημερώματα οι εμβληματικές Αροκάριες έξω από το Δημοτικό Μέγαρο. Ως Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευση μας, τόσο για την εκτέλεση της απαράδεκτης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και τον ρόλο του Τμήματος Δασών και του Διευθυντή του, κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου στην εξέλιξη αυτή.

Στις 30 Νοεμβρίου, είχαμε αποστείλει επιστολή στο Τμήμα Δασών, με σκοπό την κοινοποίηση και ενημέρωσή του για τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την οποία ζητήσαμε την παρέμβαση του, προκειμένου αυτή να ανατραπεί. Προς μεγάλη μας δυσαρέσκεια ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, όχι μόνο το Τμήμα Δασών δεν απέτρεψε την τοπική αρχή να προχωρήσει στην αποκοπή, αλλά την νομιμοποίησε, δίνοντας την έγκρισή του. Μάλιστα, ο κ. Χαραλάμπους, αφού παραδέχτηκε ότι τα δύο δέντρα δεν προκαλούσαν οποιαδήποτε κίνδυνο, λόγω της ηλικίας τους, στη συνέχεια υιοθέτησε πλήρως το απαράδεκτο και άνευ επιστημονικού περιεχομένου αφήγημα του Δήμου, για το ότι τα δύο δέντρα εμπόδιζαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Το επιχείρημα ότι ο Δήμος παροτρύνθηκε να φυτέψει πέντε νέα δέντρα, ευθυγραμμίζεται με την κατά καιρούς προβαλλόμενη, αντιπεριβαλλοντική αντίληψη διαφόρων, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να τσιμεντώσουν περιοχές πρασίνου, θεωρούν ότι η οικολογική αξία ενός ηλικιωμένου δέντρου μπορεί να μπει στη ζυγαριά με τη δεντροφύτευση νεαρών δέντρων.

Θεωρούμε απαράδεκτο, το γεγονός ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα του κράτους, για την προστασία και ενδυνάμωση του πρασίνου στη χώρα μας, επιχειρηματολογεί με όρους που ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιστήμη.

Είναι προφανές ότι το αστικό πράσινο στη χώρα μας δέχεται συστηματική επίθεση, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κρατικός φορέας που μπορεί να το υπερασπιστεί. Καλούμε τους πολίτες να δημιουργήσουν αυτό τον τοίχο προστασίας, επιζητώντας πειστικές και επιστημονικές εξηγήσεις.