Η Άγκυρα μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι προωθούν μια συνταγή «συνεργασίας» η οποία συνιστά ομαλοποίηση με τα κατοχικά δεδομένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η οποία επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές.

Η σκοπιμότητα των συντονισμένων κινήσεων της Τουρκίας και των κατεχομένων είναι οι κοινές δράσεις που αφορούν το φυσικό αέριο αλλά και ζητήματα χαμηλής πολιτικής (όπως κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρισμός έγκλημα κτλ).

Στα σοβαρά ζητήματα βέβαια η κατάσταση θα μείνει ως έχει. Μάλιστα, σε σχέση με το φυσικό αέριο συντηρείται η πρόταση που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Ντερβίς Έρογλου. Πρόσφατα, εμφανώς έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του τα πιο πάνω, ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε όπως η κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο γίνει μέσω της ΕΕ ή των εταιρειών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια της Άγκυρας σε συντονισμό με τους εδώ εγκάθετους της είναι αφενός να βάλουν χέρι στον φυσικό πλούτο της Κύπρου αλλά και αφετέρου να «δοκιμάσουν» αυτό που ονομάζουν “δύο οντότητες”.

Η Κυβέρνηση οφείλει πλέον να καταστήσει σαφές πως οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα κέρδη από το φυσικό αέριο μετά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και ως μέρος του κυπριακού λαού συμμετέχοντας και στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίηση του. Πριν από τη λύση του κυπριακού δεν μπορεί να συζητιέται καν τέτοιο θέμα και καλά κάνουν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο, να το ξεχάσουν.

Επιπλέον, η λειτουργία ενός συστήματος συνύπαρξης υπό την μορφή δύο οντοτήτων και μάλιστα με την μορφή που το θέτει η Τουρκία, πλησιάζει σε φιλοσοφίες λύσης που ήδη έχουν απορριφθεί κι’ αυτό πρέπει να εμπεδωθεί σε όσους ακόμα μάχονται για τέτοιες λύσεις.