Σε έξαλλη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Ποτάμι γιατί οι αρμόδιες αρχές ανέχονται τις παρανομίες των ιδιοκτητών βουστασίου που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες της κοινότητας.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής που τηρούν οι αρμόδιες αρχές, τα λύματα που προκύπτουν από την λειτουργία βουστασίου που βρίσκεται σε ζώνη Γ3 και γειτνιάζει με την οικιστική ζώνη, επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς αυτά τα λύματα έχουν διοχετευτεί μέσω ενός ξεροπόταμου, σε όλη την κοινότητα.

Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επισκέφθηκε την περιοχή μετά από πρόσκληση του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου και κατοίκων, όπου διαπίστωσε ότι η κατάσταση με την διαρροή λυμάτων έχει ξεφύγει, ειδικά μετά τις τελευταίες βροχές. Τα λύματα από το βουστάσιο διαχέονται σε όλη την κοινότητα, έχοντας σαν αποτέλεσμα την πολύ αντιαισθητική οσμή που προκύπτει, αλλά και την δυνητική ρύπανση του εδάφους. Επιπλέον, τα ζώα που εκτρέφονται, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, μέσα στις λάσπες και τα κόπρανα, χωρίς προστασία από το κρύο, κατάσταση που προφανώς δεν συνάδει με τη νομοθεσία για την ευημερία των ζώων.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία που εντοπίσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται πως από το 1993 μέχρι σήμερα, το βουστάσιο λειτουργεί παράνομα. Μάλιστα αν και τα αρμόδια τμήματα από το 1995 έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως τον ιδιοκτήτη του εν λόγω βουστασίου, και του ζήτησαν να αποστραγγίσει τις δεξαμενές του, για τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις όχι μόνο δεν υπήρξε καμία βελτίωση αλλά το πρόβλημα οξύνθηκε.

Το μεγάλο ερώτημα εδώ, είναι κατά πόσο ο ιδιοκτήτης του βουστασίου συγκαλύπτεται από τις κρατικές υπηρεσίες, αφού φαίνεται πως δεν υπήρξε ποτέ συμμόρφωση και καμία τιμωρία.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζήτησε γραπτώς την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος με τίτλο «Η λειτουργία βουστασίου στην κοινότητα Ποτάμι Λευκωσίας και οι πολλαπλές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται στο έδαφος και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων». Μέσα από την συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων, ευελπιστούμε πως θα βρεθεί μια λύση που θα είναι μόνιμη, ώστε να προστατευτεί αν μη τι άλλο, η ποιότητα ζωής, η υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της κοινότητας Ποτάμι.

Η μη επαρκής ανταπόκριση των κυβερνητικών τμημάτων και πιθανόν της δικαστικής εξουσίας, όχι μόνο μας προβληματίζει, αλλά είναι και καταδικαστέα. Ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει για να εξυπηρετείται και να προστατεύεται. Συνεπώς οφείλουν οι αρμόδιοι να βρουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες στην περιοχή Ποτάμι.

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητά και από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, να στηρίξουν την εγγραφή και σύντομη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για εξεύρεση της λύσης του προβλήματος που ταλανίζει του κατοίκους της περιοχής.

viber image

viber image

viber image