Προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η χθεσινή απόφαση του Εφετείου για μείωση ή και απάλειψη ποινής στην υπόθεση καταδίκης πέντε προσώπων για τις μίζες στο σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Όπως αναφέρει η απόφασή του τριμελούς Εφετείου, το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε κατά ένα χρόνο τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου, Βασίλειο Βασιλείου και Γιώργο Σιαηλή και ακύρωσε την ποινή φυλάκισης των 4 ετών, σε μια κατηγορία που είχε επιβληθεί στον Φειδία Σαρίκα.

Δεν σχολιάζουμε την απόφαση και δεν θα κρίνουμε τις ποινές. Αυτό που σημειώνουμε είναι η υπόδειξη του δικαστηρίου ότι πολλοί άλλοι ευθύνονται για το σκάνδαλο, αλλά δεν βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πρόκειται για την dirty team, την ομάδα δηλαδή των εργοληπτικών εταιρειών που ομολόγησαν την διαπλοκή και τη διαφθορά δημόσιου λειτουργού, αλλά δεν τιμωρήθηκαν γιατί δεν κατηγορήθηκαν ποτέ από τις αρμόδιες αρχές ενώπιον δικαστηρίου.

Ξενίζει ως προς την απονομή δικαιοσύνης -λέει η απόφαση- όπως αυτή είναι ευρύτερα αποδεκτή και το γεγονός ότι πολλά πρόσωπα που φανερά είχαν εμπλοκή στα αδικήματα δεν διώχθηκαν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι απαιτούμε πάντοτε οι εμπλεκόμενοι να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία οφείλει να απονέμεται από τους εντεταλμένους αυτής χωρίς μετριασμούς αισθημάτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε σκάνδαλο μεγατόνων -για το οποίο φαίνεται μόνο εμείς να έχουμε ασχοληθεί- οι συγκεκριμένες εταιρείες να βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια ενώπιον του πειθαρχικού οργάνου του Συμβουλίου Εγγραφής Εργοληπτών, να έχει δαπανήσει το κράτος 80.000 ευρώ για νομικές συμβουλές και να μην έχει ακόμα καταδικαστεί κανείς από τις εργοληπτικές εταιρείες.