Παράδοξες πρακτικές καταγράφει στον έλεγχο της η Ελεγκτική Υπηρεσία (Ε.Υ.) σε σχέση με το πρόγραμμα ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Κύπρο, δηλαδή τις «χρυσές βίζες».

Η προχειρότητα που καταγράφεται στον έλεγχο της Ε.Υ. θυμίζει καταστάσεις που ζήσαμε ξανά με την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων. Ορίστε ορισμένα παραδείγματα: Προσκομίστηκε απόδειξη περιπτέρου για αγορά κατοικίας, χρησιμοποιήθηκε ίδια επένδυση, τα αποδεικτικά της οποίας κατατέθηκαν ασφράγιστα, ενώ σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά για ανεπάρκεια ελέγχων μετά την παραχώρηση των αδειών μετανάστευσης.

Συνοψίζοντας την προχειρότητα αυτή, έρχεται στη μνήμη μας το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πρωταγωνιστήσαμε για την αποκάλυψη του, όταν όλα τα άλλα κόμματα έκαναν την πάπια ή κρατούσαν τσίλιες για να κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα βρώμικα παιγνίδια της.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, προειδοποιεί κι αυτή τη φορά πως η ανεπάρκεια, η κωλυσιεργία αρμοδίων και ο κίνδυνος ενός νέου σκανδάλου, είναι εξόφθαλμες απειλές που εγκυμονούν έναν ενδεχόμενο νέο διασυρμό της Κύπρου διεθνώς. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τάχιστα την έλλειψη στην ικανότητα της να διαχειριστεί το πρόγραμμα αυτό και να προβληματιστεί αν είναι καλυτέρα να τερματιστεί. Μην μας επιτρέψετε να πούμε ξανά: «εμείς τα λέγαμε».