Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, γίνεται αναφορά στην πιθανή πρόταση Άιντε και συγκεκριμένα στο χαρακτήρα του κράτους μετά από ενδεχόμενη λύση.

Περιγράφεται, το χειρότερο δυνατό σενάριο, που περιλαμβάνει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ίδρυση νέου κράτους. Ακόμα χειρότερα, προβλέπεται η επανασύσταση της, μόνο σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου λύσης, με την ταυτόχρονη όμως δημιουργία όρων διεθνούς αναγνώρισης του “ψευδοκράτους”.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τουρκικής στρατηγικής, που και νομικά θα κατοχυρώνει, αυτό που πολιτικά έχει αποδεχτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των πενταμερών διασκέψεων: Την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το χειρότερο σενάριο όμως που περιγράφεται είναι ότι εάν δεν οδηγήσουν οι συνομιλίες σε πιθανή συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος της νομιμοποίησης του κατοχικού καθεστώτος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίναμε τους κινδύνους των συνομιλιών στη Γενεύη με την Κυπριακή Δημοκρατία απούσα και τονίζαμε ότι αυτό δημιουργεί προηγούμενα. Σήμερα, δυστυχώς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της υποχωρητικής αυτής στάσης.

Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις πλευρές, πως οποιαδήποτε σχετική αναφορά στο έγγραφο Άιντε, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν υπάρχει έστω και ψήγμα αλήθειας στις αναφορές αυτές, είτε ο κ. Άιντε εμπαίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε ο δεύτερος εμπαίζει τον κυπριακό λαό και το Εθνικό Συμβούλιο.