Ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος έσπευσε να με διαψεύσει – έτι είπε off the record στους δημοσιογράφους -σε ότι ανάφερα για τη νεοφανή προσέγγιση που ακούστηκε στο εθνικό συμβούλιο από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι τάχα το ζήτημα της αναβολής της γεώτρησης της TOTAL είναι θέμα της εταιρείας.

Βέβαια στην σπουδή του να κατακεραυνώσει τον Γιώργο Περδίκη και να προκαλέσει ένταση και αντιπαραθέσεις λίγο πριν την αποστολή στην Ελβετία, ξέχασε να διορθώσει τον κ. Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε τα περί ευθύνης της εταιρείας ακόμα και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου.

Ξέχασε επίσης να σχολιάσει την αναφορά του κ. Νεοφύτου σε “δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας, όπως προκύπτει από τις συνθήκες του 60”, μια καθαρά τουρκική θέση την οποία δεν αποδέχτηκε ποτέ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δε σχολίασε επίσης στην αναφορά του κ. Νεοφύτου, για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο διηνεκές μετά τη λύση του Κυπριακού.

Δε θα ακολουθήσουμε το δρόμο της έντασης που επιλέγει ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ελπίζουμε μόνο να μην ενστερνίζεται αυτές τις θέσεις ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προς ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται παραθέτω την στιχομυθία με τον δημοσιογράφο  Πάρη Ποταμίτη στην εκπομπή “Μέρα μεσημέρι” στο ΡΙΚ:

«Πάρης Ποταμίτης: Κάνατε μια δήλωση στο προεδρικό σε σχέση με τα ενεργειακά. Υπήρξε μια τοποθέτηση από πλευράς του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε οτιδήποτε παρόμοιο με όσα έχετε πει κι ότι τα ενεργειακά θα προχωρήσουν μέχρι το τελευταίο “ι” και κανονικότατα, ήταν η τοποθέτηση. Δεν ξέρω αν έχετε κάτι να πείτε η να προσθέσετε..

Γιώργος Περδίκης: Εγώ είπα ότι από εκεί που υπήρχε ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η γεώτρηση θα γίνει, ακούσαμε σήμερα για πρώτη φορά μια διαφορετική τοποθέτηση.

Πάρης Ποταμίτης: Ακούσατε από τον Πρόεδρο ή από άλλους;

Γιώργος Περδίκης: Και από άλλους και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας· δεν φάνηκε να διαφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακούσαμε ότι είναι υποχρέωση της εταιρείας, ότι είναι ευθύνη της εταιρείας, ότι αν μας τεθεί τέτοιο θέμα, θα τους παραπέμψουμε στην εταιρεία. Εγώ θέλω να τους πούμε ξεκάθαρα, και εκεί στην Ελβετία ότι “δουλειά σας”, ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε το Κυπριακό, ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και η γεώτρηση θα γίνει, “τέρμα και τελείωσε”. Αυτή η καινούργια αντίληψη – προσέγγιση ότι είναι υποχρέωση της εταιρείας και “αποταθείτε στην εταιρεία” θεωρώ ότι εγκυμονεί κινδύνους. Ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η εταιρεία δεν ξεκίνησε ακόμα το τρυπάνι της από την Τενερίφη για να το φέρει προς την Κύπρο προκειμένου να ξεκινήσει τη γεώτρηση σε λίγες μέρες και κατά την άποψη κάποιων ειδικών δεν προλαβαίνει να κάνει όλη αυτή την εργασία και να στήσει το τρυπάνι μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Αυτό είπα. Δεν κατηγόρησα κανέναν. Δεν είπα ότι κάποιος έχει υποχωρήσει ή έχει υπαναχωρήσει. Σημείωσα μια πραγματικότητα.

Αν η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά δυνατά πως, ότι και να γίνει στην Ελβετία η γεώτρηση θα γίνει, ότι δεν είναι ευθύνη της εταιρείας να αποφασίσει, ούτε αυτών που θα είναι στην Ελβετία να αποφασίσουν, αλλά είναι τελεσίδικο ότι η γεώτρηση θα γίνει,  εμείς θα χειροκροτήσουμε αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση”.

Αυτή είναι η αλήθεια και όχι τα όσα διαδίδει ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Καλούμε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του έναντι των καινοφανών προτάσεων του κ. Νεοφύτου και να μας εξηγήσει εάν ο ίδιος τις ενστερνίζεται.