Κάθε μέρα που περνάει – μετά την δημοσίευση της πολύκροτης υπόθεσης με το κατασκοπευτικό βαν – το αίσθημα ασφάλειας (ή καλύτερα ανασφάλειας) του κοινού καταρρέει.

Τα δημοσιεύματα για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν, διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις πληροφορίες να ανησυχούν περεταίρω τους πολίτες, ενώ από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο για επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Οι σημερινές πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης» για τα ένα εκατομμύριο τηλέφωνα να έχουν εντοπιστεί στο λογισμικό του κεντρικού σέρβερ, καθιστά πλέον το θέμα καθολικού ενδιαφέροντος.

Η πρόσφατη κίνηση του Προέδρου να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο μόνο τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας.  Δεν δύναται ένας και μόνο πολιτικός αρχηγός να τυγχάνει προνομιακής ενημέρωσης για θέματα ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο λες και αυτά αφορούν μόνο ένα κόμμα και όχι ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως ζητούμε από την Κυβέρνηση να τύχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της αναγκαίας ενημέρωσης περί του προκειμένου θέματος.

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση του βαν.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες.