Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός σε σχέση με τα δεδομένα που αφορούν την δική μας κοινωνία.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, καθώς η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδερφών Mirabal, το 1960, πολιτικών ακτιβιστριών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του δικτάτορα Trujillo στη Δομινικανική Δημοκρατία.

Η έμφυλη βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές – εμφανείς ή αφανείς – μορφές κακοποίησης (σωματική, σεξουαλική, λεκτική/ ψυχολογική, οικονομική κ.α.) και διάφορα είδη βίας (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.), που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Το πρόβλημα έχει όνομα, συμβαίνει και οφείλουμε να το κοιτάξουμε στα μάτια. Να το αντιμετωπίσουμε με στόχο να το καταπολεμήσουμε. Θα πρέπει η κάθε μία και ο κάθε ένας από εμάς να βοηθήσει στον αγώνα για την εξάλειψή του.

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥΚΟ), θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα αγώνα τον οποίο, μέσω των παρεμβάσεων και με συμπαραστάτη το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα συνεχίσουμε να δίνουμε, μέχρι τον τελικό στόχο. Θεωρούμε ότι η εμπέδωση των όρων πραγματικής ισότητας των φύλων θα άρει πολλές από τις αδικίες σε όλα τα επίπεδα και θα αποτελέσει στέρεη βάση για το καθοριστικό βήμα στην υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων.

Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων