Μόλις μια ανάσα πριν από την  συνάντηση των δύο ηγετών και του γενικού γραμματέα του συμβουλίου ασφάλειας στο Βερολίνο, όμως οι τουρκικές προκλήσεις υφίστανται εδώ και καιρό.

Πώς μπορεί, αλήθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συζητήσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Τουρκία να βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και το ψευδοκράτος να απειλεί να εποικήσει την κλειστή  περιοχή της Αμμοχώστου; Πώς μπορούμε να προσβλέπουμε σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων όταν η τουρκική αδιαλλαξία είναι πιο έντονη από ποτέ;

Ευχή όλων μας είναι να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την  λύση του Κυπριακού. Η ευχή ωστόσο παραμένει ένα ρομαντικό όνειρο όσο η Τουρκία συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ευελπιστούμε να παραμείνει σταθερός στις δεσμεύσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που ανέλαβε ενώπιον του εθνικού συμβουλίου και να μην μπει στη διαδικασία μιας νέας πενταμερούς χωρίς προετοιμασία. Εμείς επιμένουμε άλλωστε στην σύγκληση πραγματικής διεθνούς διάσκεψης – όπως έχει πρόσφατα εισηγηθεί η Ρωσία- αντί της πενταμερούς.

Επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν πρόνοιες των παραμέτρων Γκουντέρες  που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, νομιμοποιούν τον εποικισμό και υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι έξι παράμετροι Γκουντέρες δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες ως έχουν, ούτε βέβαια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τούρκων για την λεγόμενη πολιτική ισότητα.