Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 η ημερίδα «Δημόσιες Συγκοινωνίες της Λεμεσού. Νέο Ξεκίνημα – Νέα Εποχή». Η ημερίδα έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της νέας ανάληψης του έργου των δημόσιων συγκοινωνιών της Λεμεσού από την Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ). Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Κυριάκος Ξυδιάς, ο βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης, ο κ. Ανδρέας Νικηφόρου Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, παράγοντες της Λεμεσού, μέλη του Κινήματος και άλλοι.

Στην παρουσίαση του ο Συντονιστής της Επιτροπής Βιώσιμων Μεταφορών του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Δρ Γιάννης Κακουλλής ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό όπως είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και οι ρύποι οι οποίοι προκαλούν την κλιματική αλλαγή και οι οποίοι πρέπει να μειωθούν κατά 55% μέχρι το 2030. Ανέδειξε επίσης το οικονομικό όφελος των λεωφορείων καθότι το πραγματικό κόστος ενός μέσου αυτοκινήτου υπολογίζεται στα €400 τον μήνα σε σύγκριση με το λεωφορείο με το οποίο πας όπου θες για ένα μήνα με μόνο €40.

Από την πλευρά της ΕΜΕΛ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΜΕΛ κ. Γιώργος Κυριάκου και ο Σύμβουλος Καινοτομίας κ. Πέτρος Θεοχαρίδης παρουσίασαν το πρόγραμμα της εταιρείας για τα επόμενα 10 χρόνια στα οποία συμπεριλαμβάνονται 177 νέα σύγχρονα και οικολογικά λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας μικρού, μετρίου και μεγάλου μεγέθους μεταξύ των οποίων και 35 ηλεκτρικά. Επίσης θα δημιουργηθούν τρεις σταθμοί λεωφορείων, νέες στάσεις, επέκταση του δικτύου εξυπηρέτησης, πληροφόρηση μέσω εφαρμογής κινητού, μεγαλύτερη συχνότητα εξυπηρέτησης και άλλα.

Μετά τις παρουσιάσεις διεξήχθη συζήτηση με συντονιστή τον κ. Γιάννη Τσουλόφτα.