Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεβράστηκαν νεκρές χελώνες σε τουλάχιστον τρεις παραλίες της επαρχίας Λάρνακας (Ορμήδεια, Ορόκλινη και Άγιος Θεόδωρος).

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας κ. Ανδρέας Σώσειλος σε δηλώσεις του αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαρχίας Λάρνακας, επικοινωνήσαμε άμεσα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα και το καλέσαμε όπως πέραν της απλής καταγραφής των θανάτων, προχωρήσει σε διερεύνηση των περιστατικών και  νεκροψίες, οι οποίες θα καταδείξουν τα ακριβή αίτια που οδηγήσαν αυτές τις χελώνες στον θάνατο. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε με απογοήτευση ότι η διαδικασία αυτή δεν πραγματοποιείται επί του παρόντος.

Πιστεύουμε πως η προσέγγιση αυτή από μέρους της αρμόδιας αρχής θα πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί.  Πέραν της απλής καταγραφής των θανάτων χελωνών επιβάλλεται να επιδιωχθεί πάραυτα η εφαρμογή προγράμματος για διενέργεια νεκροψίας σε κάθε νεκρή χελώνα που ξεβράζεται καθώς και καταγραφή των όποιων ευρημάτων που αυτή θα καταδείξει Μόνο έτσι, μπορούν να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα τα οποία θα οδηγήσουν στην εφαρμογή ορθών μέτρων για πρόληψη περαιτέρω θανάτων, ώστε ο  πληθυσμός τόσο της καρέτα-καρέτα όσο και της πράσινης χελώνας οι οποίες αποτελούν απειλούμενο είδος πανίδας στη Μεσόγειο, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ανακάμψει».