Αύριο ζητούμε ενημέρωση από την Υπουργό Γεωργίας κ. Μ. Παναγιώτου για το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας.

Αύριο, Παρασκευή 19/1/2024 ώρα 10.00 π.μ. αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πρόκειται να συναντήσει την υπουργό Γεωργίας κα Μ. Παναγιώτου και θα ζητήσει ενημέρωση για το πόρισμα της διοικητικής έρευνας και για τις σκέψεις της κυβέρνησης για αξιοποίηση του πορίσματος.

Εμείς ως Οικολόγοι, δεν θα δεχθούμε να συμβεί το σύνηθες δηλαδή να «υπάρχουν ευθύνες αλλά όχι υπεύθυνοι». Θα απαιτήσουμε να καταλογιστούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία.

Μια σκοτεινή πτυχή των καταστροφικών έργων στον Ακάμα – για την οποία θα ζητήσουμε και αύριο εξηγήσεις – είναι η προσπάθεια που έγινε για να μεταφερθούν τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού στην περιοχή της Λάρας.

Υπενθυμίζεται, ότι, από την έρευνα μας στην περιοχή των οδικών έργων στον Ακάμα εντοπίστηκε ότι επιχειρήθηκε η τοποθέτηση ελαστικού αγωγού ύδρευσης διαμέτρου 10 εκ. υψηλής πίεσης για την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων πόσιμου νερού στην περιοχή ωοτοκίας των χελωνών στους δύο κόλπους της Λάρας.

Εκεί λειτουργεί παράνομο εστιατόριο που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας χρησιμοποιεί υφιστάμενη δεξαμενή (φωτογραφία) που κατασκευάστηκε προ καιρού από τις αρμόδιες αρχές και τροφοδοτείται από κρατικές γεωτρήσεις για κάποιες οικιακές ανάγκες (πχ. καθαριότητα) αλλά και για άρδευση δέντρων και κήπου.

Η τοποθέτηση ενός τόσο μεγάλης διαμέτρου αγωγού δημιουργεί εύλογες υποψίες, αφού στην περιοχή δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη πλην ενός κόμβου επισκεπτών. Όμως, στην πέριξ περιοχή εντοπίζονται ιδιωτικά τεμάχια μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, αλλά και στην ακριβώς δίπλα περιοχή Νατούρα, αλλά και διπλανή γεωργική ζώνη (όπου υπό προϋποθέσεις επιτρέπονται οι οικοδομές).

Έχοντας υπόψη ότι υπάρχει πίεση για δημιουργία στο κόλπο της Λάρας τουριστικής πλαζ (θυμίζουμε αίτημα κοινοτικής αρχής Ινείας για κρεβάτια και ομπρέλες), καθώς και τη δέσμευση της προηγουμένης κυβέρνησης ότι θα παραχωρήσει τον κόμβο επισκεπτών Λάρας στην κοινότητα Ινείας, δημιουργούνται εύλογες υποψίες για το σκοπό της τοποθέτησης του ελαστικού αυτού αγωγού έναντι πολύ σοβαρής δαπάνης.

Η δαπάνη για την τοποθέτηση του αγωγού ύδρευσης, πρέπει να είναι μεγάλη, αφού έγινε βαθιά εκσκαφή και τοποθετήθηκε ελαστικός αγωγός άριστης ποιότητας.

Στην αυριανή συνάντηση, η κα Μ. Παναγιώτου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.