Θετική εξέλιξη στην εδώ και καιρό στάσιμη διαδικασία που αφορά το κυπριακό, αποτελεί ο διορισμός της Τζέιν Χολ Λουτ, ως ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αρχίζει διαβουλεύσεις προκειμένου να επισκεφθεί την Κύπρο.

Η αναμονή αυτή, καθώς και η πληροφόρηση ότι η Άγκυρα επικοινώνησε με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πριν ανακοινωθούν τα πιο πάνω, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι ο υπαίτιος του παγώματος των διαδικασιών στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα όμως, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε το γεγονός ότι ουδείς καταδικάζει την Άγκυρα για την στάση της αυτή, ούτε καν η Κυβέρνηση, η οποία διατηρεί μια εντελώς παθητικά καρτερική στάση απέναντι στα γεγονότα. Ωστόσο, επειδή οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να δημιουργούν κινητικότητα στο κυπριακό, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός. Υπενθυμίζουμε στον κ. Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να αυτοπαγιδευτεί στο πλαίσιο Γκουντέρες, οι πρόνοιες και οι θέσεις του οποίου είναι αρνητικές για τους Ελληνοκύπριους.