Δηλώσεις του Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος κ. Χάρη Ιωσηφίδη

Ως έχει το νομοσχέδιο σήμερα η Αρχή Κατά της διαφθοράς έχει πολύ περιορισμένο ρόλο. Θα έχει κυρίως εκπαιδευτικό και προληπτικό ρόλο.  Καλή μεν η πρόληψη, επιτακτική δε η πάταξη!

Η Επιτροπής Νομικών της Βουλής συνέρχεται τη Δευτέρα και θα εξετάσει τις τροπολογίες που αφορούν το Νομοσχέδιο για την ίδρυση Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Καλούμε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία που έχουμε υποβάλει για απόδοση σε αυτήν ανακριτικών εξουσιών. Είναι ο μόνος τρόπος εάν η πολιτική βούληση όντως είναι η ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς.

Το Κίνημα κατέθεσε την εν λόγω τροπολογία για να δώσει ουσιαστικές εξουσίες στην Αρχή, αντίστοιχες με αυτές που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Δεν προτείνουμε κάτι που δεν γίνεται ήδη, ως απάντηση στα επιχειρήματα που λένε το αντίθετο. Αυτή είναι και η θέση της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών αλλά και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή.

Κόμματα που έχουν εξαγγείλει τις προηγούμενες εβδομάδες τη βούληση αυτή η αρχή να έχει ουσιαστικές εξουσίες, χωρίς ωστόσο να υποβάλουν οτιδήποτε γραπτώς, έχουν την ευκαιρία να φανούν συνεπείς με τις διακηρύξεις τους.

Σε περίπτωση που η Αρχή Κατά της Διαφθοράς τελικά δεν περιβληθεί με ανακριτικές εξουσίες, η Αρχή αυτή δεν θα έχει καμία ουσιαστική εξουσία στην καταπολέμησή της. Ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους υπεύθυνες για τις ανακρίσεις κρίνεται ως ανεπαρκής. Οι διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά στη χώρα μας φανερώνουν μια διαρκή υποχώρηση. Ως χώρα είμαστε ανεπαρκείς στη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς. Απαιτούνται αποφασιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αυτό κάνουμε ως Κίνημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναμένουμε, στην Ολομέλεια της Βουλής, να στηριχθεί και να υπερψηφιστεί με ευρεία συναίνεση, η τροπολογία που έχουμε καταθέσει στο Νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς, που αφορά την ενίσχυσή της με ανακριτικές εξουσίες. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες, να μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις.