Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε εισηγηθεί σε χρόνο ανύποπτο και καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην ΕΕ υιοθετώντας καινούργιους θεσμούς όπως πχ Επίτροπος Διοικήσεως, Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κλπ. να υιοθετηθεί το μοντέλο των πολυπρόσωπων οργάνων γιατί όντως «η σοφία των πολλών είναι ανώτερη της σοφίας του ενός».

Την εισήγηση μας απέρριψαν τότε τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παρά το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν ούτε τροποποίηση νόμου ή του Συντάγματος. 

Γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε με πολλή επιφύλαξη την διαφαινόμενη συμφωνία των δύο κομμάτων στην εισήγηση του ΑΚΕΛ για «Ελεγκτικό Συμβούλιο». 

Μήπως η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια των δύο συστημικών κομμάτων να εκφοβίζουν τον Γενικό Ελεγκτή;  Μήπως το κυβερνών κόμμα χρησιμοποιεί αυτή την εισήγηση για να φιμώσει τον Γενικό Ελεγκτή; Μήπως κάποιοι φοβούνται τα ευρήματα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για τα σκοτεινά δάνεια του Συνεργατισμού; Θα δέχονταν τα δύο κόμματα να συζητήσουμε εφαρμογή του πολυπρόσωπου μοντέλου για όλα τα αξιώματα και τους «ανεξάρτητους» αξιωματούχους; 

Ότι και να συμβεί δεν μπορεί να έχει εφαρμογή οποιασδήποτε αλλαγή παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η θητεία των εν ενεργεία αξιωματούχων. 

Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή που να στοχοποιεί τον νυν Γενικό Ελεγκτή.