Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του και καταδικάζει το χθεσινό περιστατικό βίας εις βάρος νεαρού εθνοφρουρού που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πολιτών στην οδό Λήδρας.

Είναι ένα πράγμα να εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου για αποφάσεις και πολιτικές και άλλο – εντελώς διαφορετικό – να χρησιμοποιείς βία.

Η επίθεση κατά του εθνοφρουρού, που έγινε από μεμονωμένα άτομα,  είναι καταδικαστέα. Σημειώνεται όμως και η έλλειψη αποτρεπτικών σχεδίων ασφαλείας εκ μέρους των Αρχών.

Όταν πρόκειται να «υπερασπιστούν» το κτίριο της Βουλής από ειρηνικούς διαδηλωτές που διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή ή για τα νομοσχέδια που ευνοούν της τράπεζες και τις εκποιήσεις, κινητοποιούνται διμοιρίες των ΜΑΤ και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, κλείνουν την Λεωφόρο Νέχρου με δίπλες σειρές από οδοφράγματα και βάζουν σε κέρφιου τη μισή Λευκωσία.  Χτες χρειάστηκε να προστρέξουν οι φαντάροι από γειτονικά φυλάκια για να βοηθήσουν τους λιγοστούς αστυνομικούς. Αφού βρεθούν και τιμωρηθούν όσοι επιτέθηκαν στον εθνοφρουρό, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και για αυτή τη πτυχή των γεγονότων

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επιστημονικά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πάντως να είναι υπερβολική και να χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χτες δεν είναι αρκούντως ενημερωτικά.

Πάντως επειδή η δημόσια υγεία είναι για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το ύψιστο διακύβευμα θεωρούμε αναγκαίο να παρθούν όλα τα μέτρα προς αντιμετώπιση των κινδύνων διάδοσης του νέου ιού της γρίπης. Το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι προφανώς ένα από τα μέτρα αυτά,  δεν θα έπρεπε όμως να είναι το μοναδικό. Διερωτούμαστε αν έχουν παρθεί τα υπόλοιπα εξ ίσου σημαντικά μέτρα πρόληψης.

Επειδή η απόφαση αυτή έχει και πολιτικές προεκτάσεις και τυγχάνει ήδη εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά,  αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προωθήσει σοβαρά μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της εξάπλωση του ιού, πέραν του προσωρινού κλεισίματος κάποιων οδοφραγμάτων.