Ο ψευδουπουργός εξωτερικών στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι, δράττοντας κάθε ευκαιρία σε δημόσιες τοποθετήσεις του και ακολουθώντας πιστά την γραμμή της Τουρκίας, επαναλαμβάνει απειλές και προκλήσεις, την ώρα που οι προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ξεκάθαρη είναι η δήλωσή του πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επιβεβαιώνει κι αυτό που ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζαμε δημόσια, ότι ακόμα και αν είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Κυπριακό, η Άγκυρα δεν προτίθεται να κρατήσει την αντίδρασή της σε χαμηλούς τόνους.

Θεωρεί ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το τεμάχιο 10, είναι τέτοια που πηγάζουν, σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι και δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, ενώ για τις γεωτρήσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η τουρκοκυπριακή ηγεσία ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι: «άκουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς»

Βεβαίως για να γίνουν τα πιο πάνω, πρώτιστα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να προνοήσει ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά που θα εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών στη θάλασσα, να ξεκαθαρίσει την στάση του στο Κυπριακό σε πρακτικό επίπεδο αλλά και να είναι προσεχτική όταν αποφασίζει για χάρη της έξωθεν καλής μαρτυρίας να προβαίνει και σε νέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

Είναι καιρός η κυπριακή δημοκρατία να ετοιμάσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και στη γενική συνέλευση ώστε να καταδικαστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αφού πρώτα καταθέσει τις συντεταγμένες ολόκληρης της κυπριακής ΑΟΖ στον ΟΗΕ. Επιπλέον πρέπει να προχωρήσει η οριοθέτηση της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ για να καταλάβει εν τέλει η Τουρκιά ότι δεν μπορεί να διεκδικεί όσα δεν της ανήκουν.