«Μπλοκάρισμα» των ερευνών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων από την Κυβέρνηση, σύγκρουση συμφερόντων κρατικών αξιωματούχων, παράνομες πολιτογραφήσεις, κατάχρηση εξουσίας, ποινικά αδικήματα, είναι μερικά από τα πολλά που καταγγέλλαμε εδώ και καιρό ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τα «χρυσά διαβατήρια» και επιβεβαιώνει η έκθεση της Εκλεκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στην έκθεση υπολογίζεται απώλεια δημοσίων εσόδων πέραν των €25 εκ. από την μη καταβολή της καθορισμένης εισφοράς ύψους €200.000, απώλεια εσόδων ύψους €204 εκ. λόγω αιτήσεων για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που συσχετίζονταν με περιουσία αξίας της τάξης του €1,6 δις, ενώ την ίδια ώρα υπολογίζεται αγορές ακινήτων αξίας €3,5 δις, να μην έχουν υλοποιηθεί και να ήταν εικονικές. Η περίφημη συνεισφορά του προγράμματος στην κυπριακή οικονομία μήπως τελικά ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα;

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2021, η Κυβέρνηση αρνείτο να παραχωρήσει στην Εκλεκτική Υπηρεσία οποιοδήποτε στοιχείο, βάσει γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, για τον οποίο η ενδιάμεση έκθεση Νικολάτου για τα «χρυσά διαβατήρια» έδειχνε ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος εκείνου και του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα καθώς και άλλων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η σιωπή της Αστυνομίας, καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ, από τις 17 Μαΐου 2021, η Εκλεκτική Υπηρεσία απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας θέτοντας στη διάθεσή του όλο το υλικό που μάζεψε, χωρίς να λάβει ποτέ καμία απάντηση.

Το όλο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων από την αρχή και ιδιαίτερα όπως το εφάρμοσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συνοψίζεται στις εξής γραμμές της έκθεσης της Εκλεκτικής Υπηρεσίας: «η εξόχως αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, εντός και εκτός Κύπρου, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος, ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας σαθρής κατάστασης, ενδεχομένως μη απαλλαγμένης ακόμη και φαινομένων διαφθοράς και άλλων ποινικών αδικημάτων».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκίνησε τη διερεύνηση του σκανδάλου για πρώτη φορά το 2019 μετά από δύο επιστολές του τότε προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη (ημερ. Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2019). Η πρώτη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εκδόθηκε στις 31/1/2020 (ΥΠΕΣ /01/2020) ως απάντηση στις καταγγελίες του κ. Περδίκη. Για την πρωτοβουλία του ο κ. Περδίκης – ο οποίος προειδοποίησε για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων από το 2010 – συκοφαντήθηκε από αυτούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και βρέθηκε στο στόχαστρο πολιτικών κομμάτων ακόμα και από το χώρο της αντιπολίτευσης.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παραμένουν ανοικτά σοβαρά ζητήματα πέραν βέβαια από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμα καμιά μορφή ανάληψης ή επίρριψης ευθύνης για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει στην έκθεσή της ότι «η σαθρότητα του προγράμματος παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι την κατάργησή του». Εμείς λέμε ότι η σαθρότητα του προγράμματος παραμένει και μετά την κατάργηση του. Η νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να παρέχει κατ’ εξαίρεση διαβατήριο σε επενδυτές, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ ενώ οι εμπλεκόμενοι τυγχάνουν ακόμα προνομίων από την Κυπριακή Δημοκρατία.