Όπως ανέφερε στη χθεσινή του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, η παρέμβαση του κ. Γκουτέρες, είναι μεν σε γενικές γραμμές σε θετική κατεύθυνση -έχοντας βεβαίως και αρνητικά σημεία- παραμένει όμως ανεπαρκής για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου.

Αυτό συμβαίνει γιατί  όπως γίνεται εμφανές πλέον και σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας, το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου, είναι η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει παρεμβατικό ρόλο και να ελέγχει στρατηγικά την Κύπρο, μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Αν ορισμένοι προσπέρασαν ως επιπόλαιη την προ μηνών δήλωση Τουρκές, ότι “ακόμα και ούτε ένας Τούρκος να μη ζούσε στην Κύπρο, για την Τουρκία θα υπήρχε Κυπριακό λόγω της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο”, η πραγματικότητα στο Κραν Μοντάνα τους διαψεύδει. Η προσέγγιση αυτή είναι ο πυρήνας του δόγματος της Τουρκίας, βάσει του οποίου -με πολλούς τακτικισμούς ομολογουμένως- επιδιώκει τη διατήρηση εγγυητικών δικαιωμάτων και στάθμευση στρατού, ακόμα και αν επιτευχθεί λύση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταστήσει σαφές προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μπροστά στη στάση αυτή δε χωρούν άλλες υποχωρήσεις. Ήδη βρισκόμαστε στο όριο των κόκκινων γραμμών μας, για την υπεράσπιση των οποίων είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε, με όποιο τρόπο μας ζητηθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.