Εν τέλει η ημερομηνία άφιξης της Ειδικής Απεσταλμένης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, δεν φαίνεται να έχει τελεσίδικα οριστεί, με αποτέλεσμα να εύλογα να διερωτάται κανείς αν τελικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της αποστολής που της ανατέθηκε από τον κ. Αντόνιο Γκουντέρες.

Η Τουρκιά από την πλευρά της συντηρεί την τακτική της αδιαλλαξίας, κάνοντας  λόγο για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, ενώ θέτει  και ένα – φαινομενικά άτυπο – χρονοδιάγραμμα συζήτησης του Κυπριακού για μετά από τον Μάϊο.

Δυστυχώς η κυπριακή ηγεσία αναλώθηκε σε δευτερευούσης σημασίας διαμάχες μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Προεδρικού αφήνοντας ανεξέταστα τα πιο πάνω γεγονότα, ενώ θα έπρεπε όχι μόνο να ασχοληθεί με αυτά αλλά να τα θεωρεί ως προτεραιότητα. Ο Πρόεδρος συντηρεί την ασάφεια για τη χαλαρή ομοσπονδία και ο καιρός περνά. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για ακόμα μία φορά εν όψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου τοποθετείται με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή συνομοσπονδίας ή διχοτόμησης.