Ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος παρευρέθηκαν χθες εκπρόσωποι των κατοίκων της Κάτω Μονής και Ορούντας, προκειμένου να συζητήσουν που ενέγραψε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και που ουσιαστικά αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των δύο κοινοτήτων.

Όσον αφορά την Κάτω Μονή, οι κάτοικοι εκφράζουν σφοδρά παράπονα για τις χοιροτροφικές μονάδες αλλά και το σφαγείο στην περιοχή τους, το οποίο όπως πληροφορούμαστε λειτουργεί σε μεγάλο μέρος του  χωρίς τις σχετικές άδειες. Παλεύουν με το ανεπαρκές σύστημα του τόπου μας από το 2008 για το ίδιο θέμα, και παρά την ενεργητική συμπαράσταση του Κινήματος , η αδιαφορία των  αρχών επιτρέπει την παρανομία, τη ρύπανση και την οχληρία.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Κάτω Μονής αντιδρά δίκαια με τον εντονότερο τρόπο στην αίτηση της εταιρείας για εξασφάλιση άδειας κατά παρέκκλιση, ενώ ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή αφέθηκε να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό λόγω αδράνειας των Κυβερνώντων και των γνωστών διασυνδέσεων των εμπλεκομένων προσώπων. 

Όλα αυτά έγιναν με την ανοχή όλων των αρμοδίων αρχών. Με τις πλάτες των αρμοδίων, λειτουργεί παράνομα το σφαγείο και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε εκφράσει την έντονη διαφωνία μας στην νομιμοποίηση της παρανομίας, της ρύπανσης και της διαφθοράς.

Στην Ορούντα οι αρμόδιες αρχές ανέχονται τις παρανομίες των ιδιοκτητών των χοιροστασίων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες της κοινότητας.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής που τηρούν οι αρμόδιες αρχές έχουν γεμίσει με χοιρολύματα παράνομες δεξαμενές, έχουν διαρροές σε γειτονικά χωράφια και επιπλέον μεταφέρουν με αγωγό χοιρολύματα σε άλλες περιοχές. Ο αγωγός όμως τοποθετήθηκε παράνομα μέσα σε ξένες ιδιοκτησίες και χωρίς την άδεια της Επαρχιακής Διοίκησης.

Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση και στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ζητούν να λάβουν άμεσα μέτρα.

Λόγω των μέτρων έχει αποτραπεί η επαναλειτουργία δυο χοιροστασίων τα οποία δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε την ολιγωρία των τοπικών αρχών και ζητούμε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας και την κατεδάφιση των όποιων παράνομων υποστατικών και αυθαιρεσιών.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής σε ειρηνική επανάσταση για να προστατεύουν την υγεία τους και να υπερασπιστούν τη χαμένη ποιότητα ζωής τους.