Όσα χθες, παραμονή της μαύρης επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είναι ακόμα μια απόδειξη πως η πραγματική επιδίωξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι η λύση του Κυπριακού. Παρά τη διάσταση μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας που ο Ακιντζί φαίνεται να υιοθετεί στο λόγο του, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ταυτίζεται με τη βούληση της κατοχικής Τουρκίας και δεν είναι άλλο από την τάχα ανάγκη ύπαρξης χρονοδιαγραμμάτων και ενδιάμεσης συμφωνίας αρχών.

Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να πει πως πέφτει από τα σύννεφα από τις διαρκείς διεκδικήσεις Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα έβλεπαν αιτήματά τους να υιοθετούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γι αυτό και κανείς δεν δικαιούται να πιστεύει τις αντιδράσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη θέση Ακιντζί για χρονοδιάγραμμα και ενδιάμεση συμφωνία. Είναι πολύ πιθανόν στο ενδεχόμενο επανεκλογής του, να δούμε τον κ. Αναστασιάδη να αποδέχεται την ενδιάμεση συμφωνία, όπως αποδέχτηκε πρόσφατα την εκ Περιτροπής Προεδρία και τα «δικαιώματα» των Τούρκων υπηκόων, που πριν λίγους μήνες τα απέρριπτε.

Αυτή την ώρα όμως, το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι η απόκρουση των νέων απαράδεκτων αιτιάσεων περί χρονοδιαγραμμάτων, από την κυπριακή κυβέρνηση. Τα λάθη του απερχόμενου Προέδρου δεν πρέπει να μείνουν “προίκα” για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νέα κυβέρνηση, που πρέπει να υλοποιήσει τη νέα στρατηγική για τον τόπο.