Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εισβολή των δυνάμεων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε για ακόμη μια φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εισβολή στην Ουκρανία.

Εδώ και ένα χρόνο, ο Πούτιν συνεχίζει να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους και συμφωνίες, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι εξωτερικών απειλών.

Τα στοιχεία για εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πραγματοποιήσει αδιάκριτες επιθέσεις κατά κατοικημένων περιοχών και πολιτικών υποδομών, με χιλιάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, να έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, παρενοχληθεί, βιαστεί, απαχθεί ή εκτοπιστεί βίαια.

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μας έχει αναδείξει μια ακόμη άκρως επικίνδυνη διάσταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Ένα πυρηνικό καταστροφικό ατύχημα μπορεί να προκληθεί και ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών και όχι μόνο από φυσικές αιτίες, όπως ο σεισμός ή οι πλημμύρες, ή τεχνικούς λόγους, όπως η υπερθέρμανση του αντιδραστήρα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί. Συμπαραστεκόμαστε και συμπάσχουμε με τον λαό της Ουκρανίας. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κυριαρχία.