Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι από πολλού εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες στον προσφυγικό συνοικισμό Αγ. Mάμα στην Λακατάμεια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία.

Τέσσερα μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα (φωτογραφίες) έχουν εκκενωθεί από τους πρόσφυγες ενοίκους τώρα και αρκετά χρόνια γιατί κρίθηκαν επικίνδυνες οικοδομές και έπρεπε να κατεδαφιστούν.

Η κατεδάφιση όμως καθυστερεί και ο χώρος έχει μετατραπεί σε μια πηγή κινδύνων και απειλών για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Διάφοροι ασυνείδητοι έχουν μετατρέψει το χώρο σε σκουπιδότοπο (φωτογραφίες). Όλη η περιοχή κατακλύζεται από μπάζα και άχρηστα υλικά. Ψηλά ξερά χόρτα έχουν πνίξει τα λιγοστά δέντρα και η όλη κατάσταση θυμίζει εμπρηστική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Αρκεί ένα σπίρτο για να φέρει μείζον καταστροφή.

Τρωκτικά, έντομα και ερπετά έχουν κάνει φωλιές στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τα σκουπίδια.

Τα ιδιά τα κτίρια φιλοξενούν παράνομες και περίεργες δραστηριότητες, ενώ – λόγω της έλλειψης περίφραξης – ακόμα και μικρά παιδιά εισέρχονται συχνά για παιχνίδι, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσους και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν.

Επιβάλλεται ο άμεσος καθαρισμός και περίφραξη του χώρου για να σταματήσει αμέσως η απόρριψη σκουπιδιών και η παράνομη είσοδος στο χώρο των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών. Επιβάλλεται επίσης να επισπευσθεί η διαδικασία της κατεδάφισης των ετοιμόρροπων πολυκατοικιών και η αξιοποίηση του χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε άμεση γειτονία με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μάμα και οι προσφυγικές κατοικίες του συνοικισμού.

Τον χώρο επισκέφθηκε την Παρασκευή 2/9 ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κ. Χ. Θεοπέμπτου μαζί με τον Επαρχιακό Γραμματέα κ. Γιώργο Περδίκη και τον δημοτικό σύμβουλο Λοίζο Δημητρίου οι οποίοι μίλησαν με τους κατοίκους και διαπίστωσαν από κοντά την κατάσταση.