Η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.) μαζί με το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ συνδιοργανώνουν και καλούν όλες τις γυναικείες οργανώσεις και κινήματα σε κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16-9-2021 και ώρα 4.00 μ.μ. έξω από το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία. Αντιδρούμε στη σεξιστική και φασιστική επίθεση του βουλευτή του ΕΛΑΜ Αντρέα Θεμιστοκλέους σε βάρος της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας και αναπληρώτριας Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφης Ξάνθου.

Η σεξιστική επίθεση που έγινε εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων αποδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη κάθε μορφής σεξισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής συμπεριφέρεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο, μιας κι έχουμε ξαναδεί σεξιστικές, προσβλητικές και επιθετικές συμπεριφορές του στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο στεγάζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες εναντίων του, εντούτοις δεν φαίνεται να πτοείται αλλά ούτε και να μετανιώνει για τις πράξεις και τις ενέργειές του, αντιθέτως φαίνεται να πιστεύει ότι είναι υπεράνω όλων.

Η Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων, κ. Μαρία Κολά δηλώνει τα εξής: “Ο σεξισμός και ο φασισμός δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε και δη στην Βουλή των Αντιπροσώπων που θεωρείται ο ναός της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να δείχνουμε ανοχή σε οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά που έχει στόχο τη φίμωση και δη τη διάκριση μεταξύ των φύλων, σε όποιο επίπεδο κι αν αυτό συμβαίνει. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και γιατί όχι να συγκρουστούμε με ό,τι χρειαστεί, για να μην αφήσουμε το φασισμό, τις διακρίσεις και την έμφυλη καταπίεση να ριζώσει.”

Ως γυναίκες και γυναικείες οργανώσεις, καλούμε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου να προστατεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες της Βουλής και να μην δει επιφανειακά το περιστατικό. Την καλούμε όπως και όλα τα άτομα που εναντιώνονται σε αυτές τις συμπεριφορές, να δώσουμε μαζί ένα δυνατό μήνυμα, πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση πουθενά.