Με την στήριξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου θα κατασκευαστεί ο δρόμος – λεωφόρος διά μέσου του γραμμικού πάρκου και της ιστορικής δεξαμενής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Μια καταστροφή που θα στοιχίσει περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο κ. Παναγιώτης Μανώλη, ήταν ο μόνος που ψήφισε ενάντια στον καταστροφικό δρόμο. Ακόμη και κόμματα που προεκλογικά διατείνονταν ότι στηρίζουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό (ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ), υπερψήφισαν το έργο. Αποχή τήρησε η ΕΔΕΚ και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζηιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω κονδύλι – για την κατασκευή του έργου – είναι σταυρωμένο στη Βουλή και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για να προχωρήσει το έργο. Αναμένουμε να δούμε τι στάση θα τηρήσουν τα συγκεκριμένα κόμματα εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το έργο δεν είναι απλά ένας δρόμος, είναι μια λεωφόρος τεσσάρων λωρίδων, με πλατιά κεντρική νησίδα και δύο τεράστιες γέφυρες επί του Πεδιαίου ποταμού. Η λεωφόρος αυτή θα περάσει δια μέσω αμιγώς οικιστικής περιοχής, θα διασταυρώσει τον Πεδιαίο ποταμό σε δύο διαφορετικά σημεία και το πιο πυκνό πράσινο μέρος του Γραμμικού Πάρκου του Στροβόλου θα καταστραφεί.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, θα καταστραφεί και η ιστορική «Δεξαμενή του Πισκόπου», κτίσμα του 1810, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, που τυγχάνει προστασίας ως διατηρητέο κτίσμα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απεύθυνε επιστολή (01/09/2020) προς στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών και τον Διευθυντή Δημοσιών Έργων με την ξεκάθαρη τοποθέτηση  ότι η Δεξαμενή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού πρέπει να ανακηρυχθεί σε Αρχαίο Μνημείο. Αντί αυτού, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως καταστρέψει τη φύση και την ιστορία μας.

Σε δηλώσεις της η Επαρχιακή Γραμματέας Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Μελίνα Μενελάου, τόνισε πως «Με την υλοποίηση του δρόμου, καταστρέφεται η βιοποικιλότητα που έχει αναπτυχθεί στο γραμμικό πάρκο εδώ και χρόνια, μέρος της βλάστησης και των δέντρων θα κατακερματιστούν, οι εκατοντάδες χρήστες του πάρκου θα χάσουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα τους να αθλούνται σε ένα φυσικό περιβάλλον, ενώ η ιστορική δεξαμενή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα χαθεί μέσα στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο ότι ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση κλιματικής κρίσης και «κάθε δέντρο μετρά» καμιά πολιτική βούληση δεν φαίνεται να υπάρχει για προστασία του υφιστάμενου αστικού πρασίνου και των ώριμων δέντρων. Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απαράδεκτη και καλούμε τους Στροβολιώτες αλλά και όλους τους Λευκωσιάτες να στηρίξουν τον αγώνα μας για να αποτρέψουμε την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου».