Τη συντονισμένη ομοβροντία των πυρών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, προσέλκυσε για μια ακόμα φορά η Τουρκία κατά το πανευρωπαϊκό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Τάμπερε στη Φινλανδία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα καυτηριάζει τα κακώς έχοντα και τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, είτε αυτό αφορά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα εντός της Τουρκίας, είτε την εξωτερική Τουρκική πολιτική. Αυτή τη φορά, στο συνέδριο που έλαβε χώρα στις 8 – 10 Νοεμβρίου, καταδικάστηκαν οι τουρκικές απειλές με αφορμή το προσφυγικό, και οι εκπεφρασμένοι εκβιασμοί της κυβέρνησης Ερντογάν για προώθηση των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία προς την Ευρώπη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον Αντιπρόεδρο Α‘ κ. Νίκο Παυλίδη, και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Μελίνα Μενελάου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Παυλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, κ. Pekka Haavisto και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τις θέσεις αρχών της Φινλανδίας σε σχέση με την υπερψήφιση των περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε επίσης τον Φιλανδό ΥΠΕΞ για την ευθύνη που καλείται να σηκώσει η Κύπρος σε σχέση με το προσφυγικό, λαμβάνοντας υπόψιν και τους νέους πρόσφυγες που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή στη Συρία, αλλά και το ότι οι αρχές της Δημοκρατίας δεν ελέγχουν τις βόρειες ακτές της νήσου λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής. Ο Φιλανδός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπέκυψε και δεν θα υποκύψει στους Τουρκικούς εκβιασμούς με αφορμή το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η αποστολή του Κινήματος έβαλε επίσης τα θεμέλια για τη δημιουργία συμμαχιών, κοινών θέσεων και δράσεων των πρασίνων κομμάτων των χωρών της Μεσογείου. Στην πρωτοβουλία του Κινήματος έχουν μέχρι τώρα συνταχθεί τα πράσινα κόμματα της Ελλάδας, Κροατίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Το Μεσογειακό δίκτυο θα εστιάσει σε θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ευρύτερα πολιτικών θεμάτων. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ήδη καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Κινήματος για ενεργοποίηση του Μεσογειακού δικτύου, και εξέφρασε την ετοιμότητα του για στήριξη προτεινόμενων δράσεων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εξελέγη η νέα εκτελεστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Η αποστολή του Κινήματος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη της νέας Επιτροπής, προωθώντας τα θέματα της Κύπρου.