Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία πολιτικής παρακολούθησης για την Τουρκία, αν και άργησε, είναι απολύτως σωστή και διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας

Αποτελεί απόφαση – κόλαφος για τον Ερντογάν και θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα, αλλά οι Ευρωπαίοι έκαναν υπομονή λόγω του μεταναστευτικού.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να είναι απόλυτοι και ξεκάθαροι στην άποψή τους.

Καμία έκπτωση προς την Άγκυρα, εάν δεν ικανοποιεί τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις

Η θεωρία που υποστηρίζει η κυβέρνηση και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι τάχα δεν υπάρχουν χώρες ή διεθνείς οργανισμοί που μπορούν ή θέλουν να πάρουν μέτρα κατά της Τουρκίας – μια θεωρία που την ακούμε σε κάθε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου- καταρρίπτεται από τα γεγονότα.

Η αντίδραση της Τουρκίας και του ιδίου του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τέτοιου είδους μετρά δημιουργούν πολιτικό κόστος στην κατοχική χώρα. Η δημιουργία πολιτικού κόστους στην Τουρκία, με τη σωστή διαχείριση, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δημιουργία κινήτρων για επίλυση του Κυπριακού.

Αντίθετα οι συνεχείς υποχωρήσεις και η αδράνεια, τρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία.