Πρόκειται για μια υπόθεση – που όπως πολύ σωστά τη χαρακτήρισε ο κ. Ανδρέας Χασαπόπουλος Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου για τον Γενικό Εκλεκτή -συγκεκαλυμμένης ανάθεσης σε ένα ιδιοκτήτη γης για την κατασκευή ενός δημοσίου έργου, κατά παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων με αδιαφανή τρόπο και σε τιμή που συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος προς όφελος ενός ιδιώτη.

Δώδεκα χρόνια μετά από την προκήρυξη προσφοράς για τη στέγαση του Κτηματολογίου της Λάρνακας και το κυπριακό κράτος βρίσκεται με 15.133.106 ευρώ μείον, για ένα κτίριο που δεν αποτελούσε την ιδανικότερη επιλογή στις προσφορές.

Παρόλ’ αυτά εγκρίθηκε ένα κονδύλι για ενοικίαση με μεγαλύτερη αξία τόσο σε τιμή ανά τετραγωνικό όσο και στο σύνολο των τετραγωνικών. Πέραν τούτου το κράτος προχώρησε και στην απαλλοτρίωση του Κτιρίου, καταβάλλοντας ποσοστό αμοιβής πέραν των 14 εκ, εκτός των ενοικίων που ήδη είχαν καταβληθεί που έφταναν κοντά το 1 εκ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση για το κτίριο του Κτηματολογίου της Λάρνακας “μυρίζει σκάνδαλο” από μίλια μακριά. Και αποτελεί συνέχεια στο σκάνδαλο της ενοικίασης του κτιρίου στο κτηματολόγιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.