Σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, χειροκροτούμενοι από ένα θερμό ακροατήριο, τιμήθηκε από το Κίνημα Οικολόγων το ζεύγος των ηρωικών Τουρκοκύπριων Coray Basogrultmaci και Cinel Semen Husseyin οι οποίοι είχαν το θάρρος να υψώνουν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ως γνωστό, o Coray και η Cinel σύρθηκαν στα παράνομα δικαστήρια και μετά από δίχρονη ταλαιπωρία , αθωώθηκαν ουσιαστικά από το παράνομο δικαστήριο αφού δεν τεκμηριώθηκαν οι κατηγορίες. Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Coray Basogrultmaci εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη από το Κίνημα Οικολόγων και τάχθηκε εναντίον κάθε μορφής διαχωρισμού στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων και πρωταγωνιστής στον αγώνα στήριξης του ζεύγους των Τουρκοκυπρίων αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης της πολιτικής επιτροπής εξήρε τον ηρωισμό των δύο Τουρκοκυπρίων και εξήγησε την σημασία του αγώνα τους.

Με αυτό τον τρόπο οι Οικολόγοι τίμησαν τη θλιβερή 41η επέτειο του δίδυμου εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Διότι ο αγώνας για την ελευθερία και την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση.

Την εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του ΄74 και τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε στο κοινό ότι πολλά από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αληθεύουν και δεν πρέπει να δίνεται βάση στις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις που προέρχονται από τουρκικές πηγές.