Εχθές, στο πλαίσιο προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βιώσαμε και την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου, για την οποία εκφράζουμε όλοι την ικανοποίηση μας. Μετά από πολλές καθυστερήσεις και τεχνητά εμπόδια, επιτέλους έγινε η διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων και ανέρχονται πλέον στα 9 τα οδοφράγματα που θα επιτρέπουν την διευκόλυνση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να έρχονται σε επαφή και να προετοιμαστεί το έδαφος για την μόνιμη επίλυση του κυπριακού.

Τώρα όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στην διάνοιξη των οδοφραγμάτων των Κόκκινων και του Πυροϊου. Είναι επάναγκες να διανοιχθούν τουλάχιστον ως δίοδοι τα δύο αυτά περάσματα, ούτως ώστε να πάψει η περιοχή Τηλλυρίας και Αθηένου να βρίσκονται αποκλεισμένες από τα κοντινά τους αστικά κέντρα λόγω της γραμμής αντιπαράταξης.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είναι πεποίθησή μας πως δεν πρέπει να δεχθούμε να συζητήσουμε την διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος εάν δεν διευθετηθεί πέρασμα που να ενώνει την Αθηένου με την πρωτεύουσα και τον Πύργο Τηλλυρίας με το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς.

Εκτιμούμε τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο είναι που πρέπει η πλευρά μας να επιμένει στην διάνοιξη των δύο αυτών διόδων άμεσα. Θα αποτελούν όχι μόνο ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα επιφέρει πραγματικά οφέλη στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αλλά θα αποτελέσει και πραγματική απόδειξη ότι ο τουρκικός στρατός θα είναι πρόθυμος να αποχωρήσει στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που θα τεθούν σε ενδεχόμενη λύση του κυπριακού.

Επιπλέον καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να συζητηθεί ξανά ο τρόπος εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για να σταματήσουν τα οδοφράγματα να αποτελούν πύλες λαθρεμπορίου και εισαγωγής παράνομων ή επικίνδυνων προϊόντων.

Το επόμενο στάδιο στην διαδικασία επίλυσης του κυπριακού φαίνεται πλέον να είναι η επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αναφοράς για συνέχιση των συνομιλιών και κατάληξή τους. Προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, θα πρέπει να καταγραφούν οι μέχρι τώρα συγκλίσεις και να τεθούν γραπτώς οι στόχοι της διαδικασίας, με καταληκτικές ημερομηνίες.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός με αυτή την νέα καινοτομία που παρουσιάζεται.

Η καταγραφή των όρων αναφοράς είναι μια διαδικασία που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Ωστόσο αν αυτή δεν γίνει με τη δέουσα σημασία, δεδομένου και του χρονοδιαγράμματος που την περιβάλλει, εγκυμονούν κίνδυνοι.

Όλοι θέλουμε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατό, αν μη τι άλλο για να αποφύγουμε περαιτέρω διαμόρφωση κεκτημένων και δημιουργία νέων χρηστών με δικαιώματα επί του εδάφους, όμως η αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων εκ των πραγμάτων θα δώσει το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ή σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη να λάβει τις τελικές, καθοριστικές αποφάσεις επί όσων θεμάτων παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

Νιώθουμε ασφαλείς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Η πάλι θα βρεθούμε ενώπιον διλημμάτων όπως και το 2004;